Rozptýlit nerozpustné

11.8.2017
Citace:
Jeffrey M. Ting et al, High-Throughput Excipient Discovery Enables Oral Delivery of Poorly Soluble Pharmaceuticals, ACS Central Science, 2016, 2 (10), pp 748–755, DOI: 10.1021/acscentsci.6b00268
Zdroj
Výsek úplné struktury blokového polymeru s fenytoinem.

Důležitou vlastností aktivních látek léků je dobrá rozpustnost ve vodě. Nerozpustné sloučeniny organismus těžko vstřebá a dopraví na místo určení. Celá řada zajímavých biologicky aktivních látek je tudíž jen omezeně využitelná. Zajímavé řešení představuje navázání jednotlivých molekul aktivní látky na polymerní řetězec. Dojde tím k rozptýlení jednotlivých molekul bez rozpuštění.

Chemici z University of Minnesota ve spolupráci s Dow Chemical Company navázali antiepileptikum fenytoin (phenytoin) na polymer N-isopropylakrylamidu (NIPAm), který zabraňuje vysrážení aktivní látky. Úseky polymerního NIPAmu přerušovaly hydrofilní řetězce N,N-dimethylakrylamidu (DMA). Hovoříme o blokovém kopolymeru, kde úseky z NIPAmu střídají úseky tvořené DMA. Výsek úplné struktury polymeru s fenytoinem vidíme na obrázku.

 
Odeslat komentář k článku "Rozptýlit nerozpustné "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rozptýlit nerozpustné " e-mailem

Diskuse/Aktualizace